woensdag 12 mei 2010

Samenwerking met Polytechnics in Ghana leiden tot minor

Ghana is warm. Niet alleen omdat onze glorieuze historie als slavenhalers (die WIC mentaliteit, toch?) maakt dat je je erg rood en verhit voelt, maar ook omdat het 40 graden is, en vochtig..

En de mensen zijn hartverwarmend. Tegen elkaar en tegen ons. Ons, dat zijn Mtinkheni Gondwe van de Nuffic, Ruud van Wezel van Facility Management en Jos Walenkamp, lector Internationale Samenwerking.

We waren in Ghana voor dat lectoraat.

  • Om uitvoering te geven aan de al in 2007 getekende “Cooperation Agreement”.
  • Om de stages voor de minor Development Cooperation voor te bereiden
  • Om de desk study naar het beroepsgericht hoger onderwijs en de arbeidsmarkt in Ghana te completeren, en
  • Om een begin te maken met het onderzoek.

Ruud was een week eerder gegaan om de tien studenten die net in Ghana waren aangekomen te bezoeken, nieuwe stageplaatsen te zoeken en de afspraken voor te bereiden met de polytechnics (hogescholen).

Het was een succesvolle missie. De drie polytechnics van Accra, Takoradi en CapeCoast zijn enthousiast, als ook de University of Winneba, die je zou kunnen vergelijken met onze PABO.

Ik vind dat wel bijzonder. Als directeur bij de Nuffic kwam ik altijd onder de parasol (een teken van Koninklijke Waardigheid in Ghana) van de belofte aan veel Geld. Nu hebben we van het begin aan duidelijk gemaakt dat ieder voor zich betaalt. Onze studenten betalen alles zelf en dat doen dus ook de studenten die vanuit Ghana bij ons komen. We zullen natuurlijk wel ons best doen om ze bij collega-studenten of stafleden onder te brengen en ook anderszins te helpen, maar dat hebben we niet verteld. Wel rekenen we over en weer geen onderwijskosten en andere begeleiding.

Intussen zijn we de samenwerkingsovereenkomst aan het uitwerken en is de minor Development Cooperation door de Minorencommissie goedgekeurd, inclusief alle stages in Ghana. Het handboek met de colleges en de stages staat ook op onze website.

Ik heb goede hoop op een mooie samenwerking en een mooie minor.

Jos Walenkamp